İNGİLTERE

İngiltere’da Üniversite ve Master

İngiltere’de üniversite ve lisansüstü eğitim yapan öğrenciler genellikle okul yurdunu tercih ederler. İngiltere’de yüksek lisans yapan öğrenciler okul yurdunu özellikle tercih ederler; çünkü sürenin kısa olması, yurtta kalmanın formalitelerinin daha az oluşu ve yurdun daha güvenli oluşu gibi bir takım pozitif nedenler vardır. İngiliz üniversitelerinin hemen hepsi yabancı öğrencilere ilk sene okul yurdunda konaklama garantisi verirler. İngiliz üniversitelerinin yurtları genellikle ‘tek kişilik standart oda’ veya ‘en-suite oda (banyo ve tuvaleti kendi içinde)’ şeklinde seçenekler sunarlar. Bazı yurtlarda mutfağın da dahil edildiği ‘stüdyo flat’ seçenekleri vardır. Okul yurtlarında uzun dönem konaklama için kontrat yapılır ve konaklama ücreti okulun bu konudaki politikasına göre peşin veya 2-3 taksit halinde ödenebilir.

İngiltere’de üniversite eğitimi giderek popülarite kazanmaktadır. Oxford ve Cambridge gibi iki anıt okula sahip olan İngiltere’de üniversiteler dünyaca meşhurdur ve İngiliz üniversiteleri dünyaca söz sahibidir. Yabancı öğrenciler için gözde ülkelerden birisi olan İngiltere’de halen 430 binden fazla uluslararası öğrenci eğitim görmektedir. “İngiltere’de üniversite okumak” pek çok avantajlı tarafından bahsedilebilir: üniversiteyi İngiltere’de okuyan öğrenciler dünya standartlarında bir ülkede okumuş olacaklarından daha kolay iş bulurlar, daha başarılı bir kariyer hayatına adım atarlar. Mesleki kariyerlerine daha sağlam bir hazırlık yapmış olurlar. Lisans eğitimini İngilizce alan bir öğrenci bu dile olan hâkimiyetini erken yaşta pekiştirmiş olur. İngiltere’de halen 180 ayrı ülkeden öğrenci eğitim aldığından çok kültürlü bir atmosferde dünyanın diğer milletlerinden gelen öğrencilerle bir arada eğitim almış olursunuz. İngiltere’de üniversite eğitimi şartları esnek olduğundan foundation programına ihtiyaç duymayan, sağlam bir lise eğitimi almış ve İngilizce seviyesi yüksek öğrenciler üniversite eğitimlerini üç sene gibi kısa bir sürede tamamlayabilirler. İngiltere’de üniversiteyi üç senede bitiren öğrenciler Türkiye’de veya ABD gibi başka bir ülkede üniversite okuyan yaşıtlarına kıyasla daha kısa sürede eğitimlerinin tamamlamış olurlar.

  • Her şeyden evvel İngiltere İngilizcenin merkezi.
  • İngilizceyi hayatın akışında öğrenme fırsatı.
  • Diğer ülkelere göre daha kısa eğitim süresi 3 yılda lisans 1 yılda yüksek lisans.
  • İngilizceyi daha kısa sürede geliştirme fırsatı.
  • 200’ün üzerinde üniversiteyle akademik mükemmellik dünya çapında ün.
  • Zengin kütüphaneleri, sosyal yaşam alanları, kampüslerde modern ve çeşitli spor tesisleri.
  • Öğrencilik esnasında çalışma izni.
  • Üniversitelere başvuru işlemlerinin rahat ve diğer ülkelere göre daha kolay olması.

Ana Hatlarıyla İngiliz Eğitim Sistemi: İngiltere’de üniversite sistemi, lisans (undergraduate) ve yüksek lisans-doktora (postgraduate) şeklinde ayrılmaktadır. İskoçya hariç ülkenin diğer bölgelerinde lisans eğitimi normal olarak üç yıl devam etmektedir. Özel alan lisans derecesi (honours) için öğrenciler okudukları konu üzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak için ana müfredata ek olarak bir veya iki konuda daha ders alırlar. Yeni üniversitelerin bir çoğu eski üniversitelere göre kabul şartlarında daha esnek davranmaktadır. Üniversiteler, öğrencilere lisans üstü eğitim kapsamında master ve doktora programları sunar. İngiliz üniversiteleri tarz olarak öğrencileri bağımsız düşünme ve karar verme konularında eğitir ve onlara araştırma yapma imkanlarını sağlar.

Akademik Yıl: İngiltere’de akademik yıl genellikle Eylül ya da Ekim aylarında başlarsa da öğrencilerin kabul edilebileceği farklı tarihler de mevcuttur. Çünkü bazı yüksek öğretim kurumları dönem esasıyla çalışır veya doktora vb programlara katılan araştırma öğrencileri öğrenim yılının herhangi bir yerinde başlayabilirler. İngiltere’de üç dönemli bir eğitim sistemi vardır. Noel ve Paskalya zamanlarındaki tatiller ile Ağustos ayının tamamı ile Temmuz ve Eylül aylarının bir kısmını kapsayan uzun bir yaz tatili vardır. Her bir dönem on-on dört hafta uzunluğundadır. Dönemler genellikle okullar ve yüksekokullar için daha uzun, üniversiteler içinse daha kısadır.

Üniversiteye giriş: İngiltere’de üniversiteye nasıl girilir?

Öğrencilerimizin en çok merak ettikleri konuların başında gelen bu sorunun farklı altyapılardan gelen öğrencilere göre farklı cevapları vardır. İngiliz üniversitelerine girişte kullanılan kriterler İngiliz öğrenciler için genellikle A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ’dan uygun ve yeterli puanı almış olmaktır. Yabancı öğrenciler için ise bunun yolu Foundation Kurslarına katılmaktır. Türkiye’den lise diploması almış olan öğrenciler, üniversiteye devam edebilmek için genellikle 1-2 akademik yıl devam eden “A-Level” (advanced level) diploma veya ‘International Foundation Year’ gibi muadili bir eğitimi almak zorundadırlar. Türkiye’de normal liselerden mezun olmuş öğrencilerimizin büyük bir kısmı İngiltere’de yükseköğretime foundation programlarıyla adım atarlar.

Foundation Kursları: Türkçe temel ya da geçiş kursları olarak ifade edebileceğimiz foundation kursları özellikle gerekli yeterliliğe sahip olmayan öğrencilerin üniversite eğitimine devam etmelerine imkan sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Bu kursların bazıları işletme, hukuk, mühendislik ya da elektronik gibi özel programlara, bazıları da genel sosyal bilimler gibi bir programa giriş içindir. Bir ya da daha fazla konuda bir yıl süren foundation kurslarının çoğu bir üniversite ya da yüksekokuldaki belli bir diploma derecesi ile bağlantılıdır ve bunda başarılı olan öğrenci üniversiteye devam etme hakkı kazanır.

HND / Foundation Degree Nedir?

HND teknik olarak Türkiye’deki önlisans programlarına benzetilebilecek türdeki programların isimleridir. Mühendislik, hukuk, mimarlık vb uzun süreli üniversite eğitimi gerektirmeyen bölümlerde okuyarak kısa yoldan iş hayatına atılmak isteyen öğrenciler HND programlarına katılırlar. HND programları içerik olarak aynı olmakla birlikte ‘Foundation Degree’ ismiyle de sunulurlar. Bu programları tamamlayıp yine de üniversite diploması almak isteyen öğrenciler ‘top-up’ isimli bir sene süren programlara katılarak lisans derecesine sahip olabilirler. HND ve Foundation Degree programlarının avantajı fiyatça lisans programlarına göre biraz daha uygun olmalarıdır.

A Level Nedir?

A-Level: (Advanced Level – ileri düzey) GCSE sınavının ardından öğrenciler iki yıllık bir süreçte tamamlanan A-Level aşamasını ifade eden “altıncı sınıf”a (sixth form) başlar. Bu kurslar İngiliz üniversitelerine ya da yüksekokullarına girişte en çok kullanılan giriş standardıdır. Öğrenciler bu kurs sınavlarına genellikle yükseköğrenim görmek istedikleri konuyla ilgili iki üç konuda birden girerler. Normalde iki yıl süren A-Level kursları bazı yerlerde verilen yoğun kurslarda bir yılda da tamamlanabilir. Yabancı öğrenciler A-Level eğitimi için bağımsız orta dereceli okullardan birine devam edebilirler. A-Level sınavları için hazırlanmak GCSE için yapılan hazırlıktan oldukça farklıdır zira öğrenciler A-Level aşamasında genellikle 3-4 konuda iki yıl boyunca uzmanlaşmak için eğitim görürler. A-Level eğitimi kabaca Amerikan sistemindeki üniversite eğitiminin ilk yılına tekabül etmektedir. A-Level eğitiminin çalışılacak konularda erken uzmanlaşma gibi avantajları varken, daha dar bir bilim alanında çalışmak gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

Başvuru İşlemleri: Öğrenciler genellikle Eylül ya da Ekim aylarında programlara başlar, bunun için de bir önceki yılın sonbahar aylarından itibaren başvuru yapılmış olması gerekir. (Oxford – Cambridge üniversiteleri ve tıp fakültelerine başvurular Eylül/Ekim ayı gibi sona erer.) Okullara doğrudan başvuru yapmaya konusunda vasıfları yeterli olan öğrencilerin müracaatları (UCAS) aracılığıyla yapılır. Ülkemizdeki ÖSYM ile aynı fonksiyona sahip olan UCAS, başvurunuzu seçtiğiniz okullara iletir. Bir üniversite ya da yüksekokul; öğrencisinin A-Level ya da eşdeğeri sınavlarda belli notları almış olması şartına bağlı olarak öğrenciyi kabul eder. Başvurulan üniversite ya da yüksekokul öğrenciyi kabul etmezse, UCAS başvuruyu hala açık yeri olan diğer öğretim kurumlarına yollayacaktır. UCAS vasıtasıyla aynı anda 5 okula kadar başvuru yapılabilir.

İngiltere’de master programlarına katılmak için belli bir lisans ortalamasına sahip olmak gerekir. İngiliz üniversitelerinin master için not ortalaması beklentileri okuldan okula farklılık gösterir. Türkiye’de üniversiteyi bitirmiş bir öğrencinin lisans not ortalaması master yapmak istediği okula yetmiyorsa ve öğrenci kesin olarak o okulda yüksek lisans yapmak istiyorsa ‘pre-master’ programı faydalı olabilir. Süre olarak bir sömestrden başlayıp bir akademik yıla kadar çıkabilen pre-master programları teknik olarak öğrencinin lisans not ortalamasını ‘upgrade’ etme fonksiyonuna sahiptir. Pre-master yapan öğrenci lisans not ortalamasının düşüklüğünden etkilenmeden daha iyi bir okulda master yapma fırsatını yakalamış olur.

Pre-sessional programları ise İngilizce seviyesine göre devreye girebilen bir başka seçenektir. Katılmak istediğiniz üniversite veya master programı standart olarak bir yabancı dil düzeyi gerektirecektir. IELTS 6.5, TOEFL 90IBT vb gibi.. Yabancı dil sınav sonucunuz bunun altında olduğunda tekrar imtihana girmek yerine üniversite bünyesinde ana program öncesi sunulan pre-sessional programlarından birisine katılarak doğrudan ana programa devam edebilirsiniz. Pre-sessional programına katılmanın sınavın stresinden kurtulmanın yanında üniversite okuyacağınız veya master yapacağınız kuruma önceden uyum sağlama gibi yan faydaları da vardır.

İngiltere’de yüksek lisans programları sınıf ortamında öğretime dayalı (taught) ve araştırmaya dayalı (research) olmak üzere iki gruba ayrılırlar ve genellikle bir sene zarfında tamamlanırlar. İngiltere’de master programına başvuruda temel kabul kriteri not ortalamasıdır. Üniversitelerin seçicilik durumuna göre genellikle 2.50 üzeri bir ortalama tercih edilirken bunun altında olunan durumlarda da doğrudan kabul mümkün olabilir veya öğrenci pre-master programlarına katılmayı düşünebilir.

İngiltere’de doktora programı ders kısmı içermez ve doğrudan araştırma dönemine girilir. Bundan dolayı programın süresi 3 senedir ve ABD’ye kıyasla daha kısa sürede programı tamamlamak mümkündür. İngiltere’ye doktora başvurusu yaparken ‘Research Proposal’ denilen ve bir nevi doktoranın yol haritası niteliğinde olan çalışma büyük önem taşır. İngiliz üniversitelerine doktora başvurusunda bu ülkede yüksek lisans yapmış olanların şansı daha fazladır diyebiliriz. ABD’de doktora yapmaya göre İngiltere’de doktora süre olarak kısalık avantajına sahipken, programın finansmanı anlamında burs almak hayli zordur. İngiltere’de doktora yapan öğrenciler okul ve yaşam giderlerinden aynı şekilde sorumludurlar.

İngiliz üniversitelerinde eğitim için ‘Tier4 General Student Visa verilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için müracaat öncesi banka hesabında en az 28 gün müddetince okul ve yaşam giderleri miktarının tutulmuş olması gerekir. Banka hesabı öğrenci veya anne/babaya ait olabilir. Hesabın anne/babaya ait olması halinde dokümanlara bir de sponsorship mektubu eklenir. Yaşam giderleri Londra ve Londra dışı olmak üzere ana hatlarıyla iki şekilde hesaplanır. Londra merkez için aylık yaşam gideri 1020GBP * 9 ay olarak hesaplanırken, Londra’nın dış semtleri ve Londra dışı yerler için 820GBP * 9 ay olarak hesaplanmaktadır.

İrtibat için:

Yurtdışı eğitim istek talep formunu göndermeniz yeterli.

+90 544 398 12 21

+90 544 398 12 21

Line IDliva_edu

edu@livaconsulting.com

Liva Consulting sizin adınızdan üniversitesi başvurusu ile ilgili tüm adımları takip edip sizlere gerekli bilgiyi verecektir. Üniversiteye kayıt yaptırana kadar size danışmanlık hizmeti vermeye devam edecektir.