T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından, ülkemizde eğitim alan başta Türkiye Burslu uluslararası öğrenciler olmak üzere tüm uluslararası öğrencilerin oryantasyon ve kültürel adaptasyon süreçlerinin en verimli şekilde geçirilebilmesi amacıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Samsun, Antalya, Trabzon, Adana, Gaziantep, Mersin ve Erzurum illerini kendi bakış açılarıyla tanıttıkları “Uluslararası Öğrenci Kent Rehberi” konulu bir yarışma düzenlenmektedir. Türkiye’deki üniversitelerde yükseköğrenim gören Türk ve uluslararası öğrenciler yarışmaya katılabilirler. Yarışmaya ekip halinde katılım sağlanması zorunludur. Yarışmaya katılacak ekiplerin en az 3 (üç), en fazla 5 (beş) kişiden oluşması gerekmektedir. Ekiplerde en az 1 (bir) Türkiye Burslusu uluslararası öğrenci olmak üzere, en az 2 (iki) uluslararası öğrenci olması şartı vardır. Başkanlık personeli ve birinci derece yakınları yarışmaya katılamazlar. Katılımcılar, şartname koşullarını kabul etmiş sayılır.
A – YARIŞMAYA ESERLERİN NİTELİKLERİ
- Yarışmaya sunulacak eser için; Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Samsun, Antalya, Trabzon, Adana, Gaziantep, Mersin ve Erzurum illerinden birinin seçilerek tek bir ile yönelik hazırlanacak “Kent Rehberi” ile yarışmaya katılım sağlanması gerekmektedir.
- Yarışma dili Türkçedir.
- Yarışma başvuru tarihleri 18 Aralık 2017 – 16 Mart 2018’dir.
- Yarışmaya sunulacak eser, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve hiçbir yarışmaya katılmamış özgün eser olmalıdır.
- Eserin yazılı metinleri ve görsel kısımlarında, herhangi bir kaynaktan yararlanılması halinde, kullanılan kaynaklar mutlaka referans olarak gösterilmelidir. Eserde referans verilmeden kullanıldığı tespit edilen metinlerin olması halinde, eser değerlendirmeye alınmadan otomatik olarak yarışmadan elenecektir.
- Eser içerikleri yarışmacılar tarafından belirlenecek olmakla birlikte, eserin bir kent rehberinde bulunması gereken asgari özellikleri taşıması beklenmektedir.
- Eser içeriklerinin kapak sayfaları hariç, normal sayfa (A4) boyutunda, 12 punto büyüklüğünde olacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. Eser, Times New Roman yazı fontu, 12 (oniki) punto, 1,5 satır aralığı ile yazılacaktır.
- Katılımcılar eserlerini; “PDF” dosya formatında, basıma hazır şekilde, taşınabilir bir bellek içerisinde, üzerinde ekip adının yer aldığı kapalı bir zarf ile T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na göndereceklerdir.
- Taşınabilir belleklerin taşıma sırasında hasar görmemesi için güvenliğini sağlamak katılımcının sorumluluğundadır. Hasar görmesi nedeniyle içeriğine ulaşılamayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Yarışmaya gönderilen dosya tamamen veya kısmen yayımlanmamış olmalı ve başka bir yayınevi ile yayımlanmak üzere bağlayıcı sözleşmeye tabi olmamalıdır.
- Eserler özgün olacak, herhangi bir eseri çağrıştırmayacak, bir eserden kopya bulundurmayacaktır. Eserden kopya bulundurmayacaktır.
- Özgün olmadığı seçici kurulca belirlenen eserler değerlendirme dışı tutulacaktır.
Aşağıda eser içeriğinde beklenen asgari özellikler sıralanmıştır:
- Türkiye ve şehrin kısa tarihi, (En fazla 3 sayfa)
- Şehirde yer alan üniversiteler, yurt ve yerleşkeler, (En fazla 10 sayfa)
- Akademik konular, (Akademik kurallar, okul/ders kayıtlarının nasıl yapılacağı, akademik beklentiler, akademik takvim vb.) (En fazla 3 sayfa)
- Ulaşım ağı bilgileri ve ulaşım maliyetleri, (En az 3 sayfa)
- Konaklama seçenekleri, (En fazla 3 sayfa)
- Sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik, (En az 2 sayfa)
- Uluslararası öğrencilerin çalışma ve staj imkânları, (En fazla 2 sayfa)
- Bankacılık işlemleri, (En fazla 1 sayfa)
- İletişim ve internet hizmetleri (En fazla 2 sayfa)
- Sosyal ve kültürel hayat, (En az 4 sayfa)
- Sanatsal ve sportif faaliyetler, (En fazla 4 sayfa)
- Gezilecek, görülecek yerler, (En fazla 4 sayfa)
- Yemek önerileri, (En fazla 3 sayfa)
- Alışveriş tüyoları, (En fazla 3 sayfa)
- Gündelik konuşma rehberi, (En az 2 sayfa)
- Dikkat edilmesi gereken yasal yükümlülükler, (En az 2 sayfa)
- Güvenlik bilgileri, (En fazla 2 sayfa)
- Gelmeden önce yapılması gerekenlere dair kontrol listeleri, (En az 2 sayfa)
- Acil telefon numaraları (En fazla 1 sayfa)
B. ESERLERİN TESLİMİ
- Yarışmaya ilişkin genel esaslar ve başvuru takvimi, Başkanlık ve Türkiye Bursları web sitelerinden ve sosyal medyadan duyurulacaktır.
- Belirtilen tarihten sonra gönderilen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır. Postada yaşanacak gecikmelerden katılımcı sorumludur.
- Eserler aşağıda belirtilen posta adresine gönderilecektir:
T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanlığı; Oğuzlar Mah.; Mevlana Bulvarı, No: 145, P.K: 06520; Balgat – ANKARA - Katılımcı ekipler yarışmaya en çok 1 (bir) eserle başvurabilirler.
- Katılımcı ekipler yarışmaya kendilerinin belirleyecekleri bir ekip adıyla başvuracaklardır. Ekip üyelerinin ad, soyad, TC Kimlik, Yabancı Uyruk (YU) numarası, Türkiye Burslusu öğrencilerin bursluluk numarası ile telefon, adres ve e-mail bilgilerini içeren bilgilerini kapalı bir zarf içinde, eserle birlikte göndermesi gerekmektedir.
C. ESERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
- Katılımcıların eserleri ilgili uzmanlar tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulacak ve eserler final aşamasında “Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirilecektir. Başkanlıkça, yarışmaya katılan öğrencilerin eserlerini değerlendirmek amacıyla oluşturulacak “Değerlendirme Komisyonu” üyeleri, Başkanlık tarafından belirlenir. Başkanlık, Değerlendirme Komisyon üyelerinin dağılımını değiştirme hakkını saklı tutar.
- Yarışma Şartnamesinde belirtilen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmaz.
- Başkanlık, yarışma sonucunun ilan edilmesinden önceki herhangi bir aşamada, herhangi bir sebep göstermeksizin, yarışmayı düzenlemekten vazgeçme veya yarışmayı iptal etme veya ileride aynı yarışmayı devam ettirmeme hakkına sahiptir.
- Eserler değerlendirilirken dikkate alınacak hususlar aşağıda belirtilmiştir:
- İçerik zenginliği,
- Özgünlük,
- Anlatımın uluslararası öğrenci gözünden yansıtılması,
- Anlatım düzeni,
- Anlatım şekli,
- Etkili ve doğru Türkçe kullanımı,
- Yazım kurallarına uygunluk,
- Görsel kullanımı,
- Grafik tasarımların kullanımı ve özgünlüğü,
- Kullanılan görsellerin özgünlüğü,
- Bir bütün olarak yazılı anlatım ve kurgu.
D. ÖDÜLLER
Dereceye giren ekipler, her şehir için ayrı ayrı olmak kaydıyla:
- ₺ 7500 (yedi bin beş yüz türk lirası)
- ₺ 5000 (beş bin türk lirası)
- ₺ 2500 (iki bin beş yüz türk lirası)
- Ödül tutarları, dereceye giren ekibe verilecek olup ekipteki kişi sayısı dikkate alınmayacaktır.
- Ödüller, Başkanlıkça belirlenecek bir tarihte Başkanlık merkez binasında düzenlenecek törenle takdim edilecektir.
- Ödül törenine, finale kalan her ekipten bir temsilci davet edilecek ve bu temsilcilerin şehirlerarası ulaşım giderleri, Ankara’daki konaklamaları, sabah, öğle ve akşam yemekleri Başkanlık tarafından karşılanacaktır.
- Yarışmaya katılan eserin katılımcı ekibe ait olmadığı, herhangi bir eserden yararlandığı, uyarlama olduğu anlaşıldığı takdirde verilen ödül geri alınacaktır.
Türkiye Bursları Resmi Sitesi
Ben ingilizce biliyorum turkce ve birazca rusca